Mitä grilliin juhannuksena?

Juhannuksena makkaraa grilliin, vai eikö sittenkään? Meidän mökkijuhannukseen on usein kuulunut makkara. Itselläni kuitenkin tämä suolainen ja rasvainen lihajaloste on todella alkanut tökkimään. Tänä juhannuksena taidan valita ainakin itselleni grilliin jotain ihan muuta. Ei sillä, ettenkö antaisi itselleni luvan välillä hölläillä terveysjutuissa ja vain nauttia. Makkara on kuitenkin niin suolaista ja rasvaista, että sen syönnistä ei tule edes yhtään hyvä olo. Nykyisin sitä kaipaa herkutteluun ja hölläilyynkin sellaisia ruokia, joista jää koko kehoon hyvä fiilis!

Punaista lihaahan suositellaan syömään maksimissaan 500g viikossa. Lihajajosteita, kuten makkaraa tai nakkeja, harvoin tai ei lainkaan. Itse olen lähivuosina alkanut todella kiinnittämään huomiota punaisen lihan määrään ja suosinkin mielummin kanaa ja kalaa. Toki välillä maistuu naudan paistijauheliha tai naudan pihvi. Nakkejakin joskus harvoin näkee meidän jääkaapissa. Onhan ne nelivuotiaan herkkuruokaa!

Onneksi makkaralle ja nakeille on alkanut tulemaan useita erilaisia hieman parempia versioita. On soijanakkkia ja broilernakkia. K-kaupan lehdestä bongasin vasta omatekoisen kasvis"makkaran" ohjeenkin nimellä Kasvischorizo. Testiin vois mennä!
 Omat suosikkiini grilliin:

Kana
Kanafileet eivät kaipaa muuta kuin marinoinnin rypsiöljyssä ja mausteita. Ihan parasta!

Kala
Kaloista ehdoton suosikki on lohi. Loifileelle riittä pelkkä suola ja vaikkapa sitruunapippuri. Myös kuha, ainakin anopin valmistamana, on ihan huikean hyvää!

Kasvikset
Grillikasviksille on vain mielikuvitus rajana. Kesäkurpitsa, paprika, tomaatti, eri sipulit ja niin edelleen sopivat mainiosti grilliin. Kasviksille lisämakua antamaan riittää vaikkapa ripaus suolaa tai yrttimaustetta.

Hedelmät
Esimerkiksi ananas ja persikka sopivat mainiosti grilliin. Niitä voi nauttia lisukkeena ruuan kanssa. Grillatuista hedelmistä voi myös valmistaa kevyen jälkiruuan.

Sienet
Oma sienisuosikkini grilliin on herkkusieni. Herkkusienen sisään voi laittaa esimerkiksi sinihomejuustoa.

Juustot
Hieman jotain ekstraa kesäiseen grillailuun tuovat erilaiset juustot. Oma ehdoton suosikkini on halloum -juusto. Useimmissa juustoissakin on runsaasti suolaa ja rasvaa, mutta ne on just parasta silloin tällöin herkutteluun.


Grilliruuan kaveriksi sopivat uudet perunat ja raikas salaatti, ai että!


Maukkaita grillailuja!Kaisa

Kommentit

Suositut tekstit