Siirry pääsisältöön

Tervetuloa mökkikesä!


Mitä meidän perheessä tehdään kesäisin? Joka kesälle suunnittelemme edes jonkun pienen lomareissun sekä jotain menoja ilman lapsia. Suunnittelemme ystävien ja sukulaisten näkemistä. Suunnitellemme, miten koko perheen yhteistä loma-aikaa vietetään. Yksi varma juttu kuitenkin on alkanut muodostua meidän perheen kesiin kuuluvaksi, nimittäin me olemme mökillä, ja paljon!

Näin kolmikymppisenä vasta omakotitalon rakentaneena pariskuntana emme suinkaan omista vielä omaa kesämökkiä. Olemme kuitenkin onnekkaita, sillä miehen kanssa meidän molempien vanhemmilla on kesämökit. Vanhempien kesämökeillä saamme käytännössä olla niin paljon kuin vaan jaksamme! Minun vanhempien mökki sijaitsee Yli-Iissä joen rannalla, kun taas miehen vanhempien mökki Sotkamossa järven läheisyydessä.


Mökkeily vaatii tietynlaista asennetta. Täytyy jaksaa pakata auto täyteen vaatteita sun muuta. Täytyy jaksaa käydä kaupassa tekemässä isot mökkiostokset. Täytyy olla sinut niin ulkohuussin, suihkuttoman puusaunan kuin sääskienkin kanssa. Myös esimerkiksi astioiden pesu kaivovedellä vaatii viitseliäisyyttä.

Meidän perheelle mökkeily antaa kuitenkin huomattavasti enemmän kuin ottaa. Tykkäämme laittaa ruokaa ulkona ja saunoa rantasaunassa. Tykkäämme lenkkeillä luonnon keskellä ja nauttia ihanasta rauhasta.Miten mökillä saa ajan kulumaan?
  • Ruuan laitto: Mökillä on aikaa panostaa ruuan laittoon. Ihania kesäisiä terveellisiä herkkuja on kiva suunnitella ja valmistaa. Parhaimmillaan Sotkamossa haemme kasvikset ja perunat suoraan torilta ja kalaonnen salliessa kalat suoraan järvestä!
  • Pihahommat: Mökin käyttäjän velvollisuuksiin kuuluu toki myös huoltotyöt. On nurmikon leikkuuta, puiden tekoa sun muuta. 
  • Lenkkeily: En ole kyllä parempaa fiilistä juoksu- tai kävelylenkillä löytänyt mistään muualta kuin mökkitieltä luonnon keskeltä! Kunhan ei karhuja tai hirviä vain tulisi vastaan.
  • Saunominen: Mökillä saunominen ei ole vain peseytymistä vaan saunomista isolla S:llä. Itse olen kyllä sellainen saunoja, että siihen saisi menemään aikaa tunnin jos toisenkin!
  • Marjastus: Loppukesästä meidät löytää takuuvarmasti marjametsästä. Mustikkaa ja puolukkaa poimimme ämpäritolkulla. Keskellä metsää samoilusta saa kyllä ihan omat fiiliksensä.
  • Kesästä nauttiminen: Veneily, kalastus, soutelu, torilla käynti, uimarannalla käynti....näitä riittää. Yli-Iin mökillä olemme enemmän vain itse mökillä. Sotkamossa sen sijaan päivien ohjelmiin kuuluu aina myös muun muassa torilla ja uimarannalla käyntiä. Sotkamo on ihan mahtava kesäpaikka toritapahtumineen. Sotkamosta voisi tehdäkin ihan oman kesäjuttunsa!
  • Perheen kanssa oleminen:  Parasta mökkeilyssä on se, että kerrankin on aikaa vain olla läsnä omien läheisten kanssa. Mökillä "unohdan" mielellään puhelimesta äänet pois päältä ja jätän sen tarkoituksella mökkiin. Myöskään telkkarin katselu ei mielestäni oikein mökkeilyyn kuulu. Sadepäivät toki erikseen!
Tämän kesän mökkeilyt on kaikkineensa onneksi vielä edessä! Tulenkin varmasti kertomaan vielä kuvin ja sanoin meidän mökkireissuista!


Kaisa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon ruokapäiväkirja

Mitä syö äitiyslomalla oleva kahden lapsen äiti? Tässä siihen vastaus minun osaltani yhden viikon ajalta. Kuvissa ei ole jokaista pientä risausta, mutta tekstiin olen koittanut laittaa ihan kaiken täysin rehellisesti. Teetti kyllä hieman vaikeuksia muistaa laittaa jokainen pienkikin suupala ylös! Kirjattujen syömisien ja juomisien lisäksi juon päivän aikana reilusti vettä sekä otan muutaman vitamiinilisän. 
Taustaa vielä sen verran, että nuorempi poika on tosiaan 5,5 kuukauden ikäinen ja imetän häntä. Poika maistelee jo kiinteitä, mutta äidinmaito on vielä hänelle se pääasiallinen ruoka ja merkittävin energianlähde. Raskauskilot olen onnellisesti saanut jo karistettua, joten ruokavalion tärkein tehtävä tällä hetkellä on tuoda energiaa ja auttaa jaksamaan arjessa. Liikuntaa harrastelen jossain muodossa lähes päivittäin ja arki on aktiivista lasten kanssa olemista.
Maanantai:


7.30  Puuro, jossa heraproteiinijauhetta, rypsiöljyä, marjoja ja ripaus suolaa Puolikas banaani Maitokahvi
11…

Äitiysloman loppu häämöttää

Mihin tämä aika oikein rientää? Ainahan hoetaan, että nauttikaa lasten ollessa pieniä. Toitotetaan, kuinka lapset kasvavat niin nopeaa. Niin ja näin, ajoittain raskaana vauva-aikana sitä on toivonutkin kasvun tapahtuvan vauhdilla. Mutta nyt tuntuu siltä, että tämä hokema todellakin pitää paikkaansa. Se päivä, kun sain pienen nyytin sairaalapyjaman sisään, on kuin eilinen. Nyt sama nyytti on konttaava, seisomaan nouseva, puuroa syövä ja yöunet omassa huoneessa nukkuva poika. Enää vain muutama hassu kuukausi ja tämä nyytti on yksivuotias taapero!

Samalla ajan kuluminen tarkoittaa myös sitä, että äitiysloma lähestyy loppuaan. Virallista äitiyslomaa minulla on jäljellä enää vain muutama viikko. Töitä olen jo hakenutkin, mutta ei minulla mikään kiire ole. Jos kuitenkin sopiva työpaikka löytyy, mies olisi jäämässä koti-isäksi ja minä lähtisin töihin. Siihen lisäksi opiskelen ja teen opiskeluun liittyviä töitä. Päivätöihin lähtö olisikin suora sukellus ruuhkavuosiin! Toisaalta luovuttaisin …

Meidän vauva nukkuu!

Olen puinut täällä vauvamme yöunia ja kertonut unikoulusta. Nyt on aika hehkuttaa tuloksia: Meidän vauva on nukkunut jo useita kokonaisia öitä! Ikää pojalla on nyt siis vajaa 8 kuukautta. Näinä kokonaisina öinä pojan unet ovat alkanet noin klo 20.30 ja jatkuneet aina aamu klo 7 tai 8 saakka. Korkeintaan jossain vaiheessa iltaa, ennen vanhempien yöunia, on poika ollut tutin laittoa vailla. On kyllä ollut ihan huikeaa, kun on itse saanut nukuttua paremmin. Todella pätkittäisten öiden jälkeen sitä osaa arvostaa, kun saa välillä nukkua heräämättä vaikkapa klo 23-7!Miten tähän on päästy, että 8 kuukauden ikäinen voi nukkua koko yön heräämättä? 
Vielä kuukausi takaperin vauva nukkui kainalossani ja söi maitoa muutaman kerran yössä. Minä olin ihan puhki ja selkäni ja hartiani jumissa. Päätimme aloittaa kotiunikoulun. Unikoulun aloittamisesta ensimmäiseen kokonaiseen yöhön meni vajaa kaksi viikkoa. Seuraava kokonainen yö oli varmaan viikon kuluttua ensimmäisestä. Muutos ei siis todellakaan o…