Uskallatko syödä tarpeeksi?

Olen aloitellut hiljolleen ravintovalmentajan töitä ja onnekseni saanut uusia asiakkaitakin tasaiseen tahtiin! Tämä työhän on todellakin sellaista, jota ei opi kuin tekemällä. Käytännön työssä asiat loksahtelevat paikoilleen ja joka ikisen asiakkaan kanssa opii uutta. Kokeneeksi valmentajaksi voi kasvaa vain valmentamalla. Siihen ei ole oikoteitä, niin kuin ei moneen muuhunkaan asiaan tässä elämässä!

Yhden yhdistävän tekijän olen huomannut useamman asiakkaani kohdalla. Rehellistä, terveellistä ruokaa ei uskalleta syödä tarpeeksi. Vähin energioin kituuttamalla sitten sorrutaan huonompiin ratkaisuihin. Vähäisen ravintorikkaan ruuan syömisen seurauksena myös olo on väsynyt ja vetämätön. On täysin eri asia syödä suurempia määriä laadukasta ruokaa kuin pienempiä määriä ravintoköyhää ruokaa. Eron tuntee todellakin olossa! Liian vähäinen energiansaanti johtaa myös helposti aineenvaihdunnan hidastumiseen ja pitkällä aikavälillä hankalimmillaan jopa säästöliekkiin. Eihän elimistö raaski luovuttaa mitään pois, kun ei ole saanut pitkään aikaan energiaa tarpeeksi. Aina apu painonpudotukseen ei siis suinkaan löydy ruuan vähentämisestä. Toisinaan voi olla tarpeen nimen omaan lisätä sitä ja saada elimistö toimimaan!Mistä sitten tietää, kuinka paljon pitäisi syödä? 

Apuna voi käyttää erilaisia laskureita, joita löytyy jo netistä laajoin joukoin. Niiden avulla voi arvioida omaa energiantarvettaan, muun muassa pituuden, painon, iän ja aktiivisuuden perusteella. Samoin netistä löytyy paljon hyviä ohjelmia ruuasta saatavan kalorimäärän arviointiin. Niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää ihan jokaisen! Itse suosin muun muassa THL:n ylläpitämää Fineliä. Tarkkoja energiamääriä ei suinkaan tarvitse päivittäin laskea, mutta silloin tällöin asian tarkistus voi olla paikallaa. 

Olen itse pitänyt blogiini pariinkin otteeseen ruokapäiväkirjaa. Nämä ovat toki olleet aikana, kun olen vielä imettänyt nuorempaa lastani. Näistä saatte kuitenkin viitteitä siihen, kuinka paljon normaalipainoinen, aktiivista arkea elävä ja imettävä äiti tarvitsee energiaa!Syötkö mielestäsi tarpeeksi?


Ps. Voisinpa taas lähiaikoina pitää mielenkiinnon vuoksi useamman päivän ruokapäiväkirjan!

<3:lla Kaisa

Kommentit

 1. Siis voi että en voisi olla enempää samaa mieltä sun kanssa! On oikeestaan aika järkyttävää miten huonosti/vähän jotkut syövät ja sitten illan tullen sorrutaan helposti niihin herkkuihin.. Siinä on oravanpyörän ainekset kasassa. :/ Onneksi pääsee valmennuksen parissa auttamaan juurikin tällaisia tapauksia, tulee itsellekin niin hyvä mieli! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! :) Vähempi ei ole aina se parempi, kun ruuasta on kyse. Toisaalta taas sama ajattelu pätee liikuntaan juurikin toisin päin, mahdollisimman paljon ei ole aina hyvä. Se on se kultainen ja maalaisjärkinen keskitie :)

   Poista
  2. Todella mielenkiintoinen aihe! Ihminen tarvitsee ravinteikasta kunnon ruokaa polttoaineeksi (ja tietty nautintoa tuomaan) - liian köyhä pöperö tekee olon suorastaan veteläksi ja nitistää mielenkin. :)

   Poista
  3. Näinpä! Onhan monipuolinen ruoka kaiken hyvinvoinnin pohja 😊

   Poista
 2. Näinpä! Puhut kyllä niin asiaa! Monet ihmiset usein elävät siinä oletuksessa, että ainoa ja oikea hyvä ohje laihduttamiseen olisi se, että syö vähän ja liikkuu paljon, niin silloin laihtuu ja tulee niitä hyviä elämäntapamuutoksia.. Mutta oikeasti riittävä energiansaanti ja ravinnerikas ruoka on tärkeä osa elämää halusi sitten laihtua tai ei! :)


  Jenna / stoori.fi/fortuna

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit