Kun ruoka ei maistu

Olen yleensä hyvä syömään. Vatsani kurnii aamulla ja voin huoletta syödä aamupalan vaikka heti herättyä. Nälkä myös tulee muutaman tunnin päästä uudelleen ja en osaisi ihan luonnstaankaan lipsua säännöllisestä syömisestä. Lähipäivinä kaikki on kuitenkin ollut toisin. Missä mättää?


Kirjoittelin viimeksi, että sairastuin lomamatkan aikana flunssaan ja jouduin sen jälkeen antibioottikuurille. Edelliseen teksiin pääset TÄSTÄ. Jo tämä itse flunssa poskiontelotulehduksineen ja kuumeineen on ollut sellainen, että ruokahalu on todella huonontunut. Mikään ei oikein maistu miltään. Siihen lisäksi kun aloitin antibioottikuurin, oli paketti valmis. Antibioottikuuri sai mahani sekaisin ja olon etovaksi. Jo pelkkä syömisen ajatteleminen saa olon huonoksi ja ruoka ei edelleenkään maistu yhtään millekkään. 

Toisaalta sairaana ollessa olisi todella tärkeää saada laadukasta ruokaa ja syödä riittävästi. Tarvitseehan tulehdusta vastaan taisteleva elimistö energiaa parantumiseen. Syödä on siis vähän pakko edes jotain. En kuitenkaan osaa edes sairaana sirtyä millekään limukka-karkkipussi-linjalle vaan yritän syödä mielummin ihan tavallista ruokaa.


Mitkä ovat olleet suosikkini silloin, kun mikään ei maistu miltään? 


- Mehut ja smoothiet: Raikkaat hedelmämehut sisältävät tuhdisti energiaa ja ovatkin sinällään oiva juoma päiviin, joina syöminen jää vähäiseksi. Appelsiinimehu oli oikeastaan ainoa juttu, jota pahimpana sairaspäivänä teki mieli. Vielä, kun olisi ollut jääpaloja pakkasessa! 

Smoothiehin saa myös upotettua jos ja vaikka mitä ja juominen on huomattavasti helpompaa syömiseen verrattuna!  

->  Tämä kikka toimii myös niille, jotka kokevat aamupalan syömisen olevan vaikeaa ihan terveenäkin. Älä keitä puuroa, vaan surauta ainekset smoothieksi -> Saat kevyemmälle tuntuvan, mutta todellisuudessa samat ainekset sisältävän aamupalan aikaan!


-Hedelmät: Mehun jälkeen seuraavaksi on tehnyt mieli hedelmiä. Makuaisti on vienyt kyllä maut, mutta toisaalta eivät ne niin edokkaan. 

- Riisi- tai maissikakut: Meillä sattui olemaan maissikakkuja ja ne tuunattuna margariinilla, kalkkunaleikkeleellä ja kurkulla tuntuvat uppoavan kevyesti. Maku oli taas kadonnut, mutta ehkä kalkkunaleikkeleestä jopa pienen suolaisen vivahteen maistoi! 

- Pähkinät: Kaapissa on pussit turkkilaisesta kaupasta ostettuja pähkinöitä. Niitä on tullut napostelua aterioiden yhteydessä pieniä määriä. Yleensä en osta paahdettuja ja suolattuja pähkinöitä, mutta juuri nyt nämä olivat täydellisiä.
 Tunnollisena olen välillä yrittänyt syödä myös oikeaa ruokaa, jota on toki lapsille tarjottava omasta olosta huolimatta. Suosiolla olen kuitenkin syönyt huomattavasti pienempiä annoksia. Parempi saada edes jotain alas ilman kovin suurta pahaa oloa!

Jos tässä jotain positiivista on, niin ainakaan en pidä tulevaisuudessa itsestään selvänä hyvää ruokahaluani! Ehkä sitä osaa paremmin myös asettua heidän saappaisiin, joilla söminen on vaikeampaa.

 
Makuaistin ja hiljolleen normaalin nälän palautumista odotellessa!Kaisa


Kommentit

Suositut tekstit